Γιαννιτσά Εδεσσα Σκύδρα Αριδαία Λουτράκι Αγιος Αθανάσιος Καιμάκτσαλαν Σημαντικοί προορισμοί Αρχαία - Μουσεία Επικοινωνία


 ΕΝΦΙΑ: Τι έρχεται τώρα στα εκκαθαριστικά, τι ακολουθεί το 2017

Μπορεί να άργησαν, αλλά τελικά φθάνουν. Για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ο λόγος που το αργότερο από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να φορτώνονται στο taxisnet προκαλώντας έναν ακόμη φορολογικό πονοκέφαλο στους ζαλισμένους από τα απανωτά χτυπήματα της Εφορίας φορολογουμένους. Και μπορεί προεκλογικά η κυβέρνηση να υποσχόταν ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ καθώς ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ότι "ο ΕΝΦΙΑ είναι τόσο άδικος που δεν διορθώνεται αλλά καταργείται", όμως, όπως θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι, ο φόρος είναι εδώ και μάλιστα πιο τσουχτερός από ποτέ για πολλούς.
Μάλιστα, για τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες αλλαγές που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ακόμα και όσους έχουν στην κατοχή τους μερικά χωράφια που κληρονόμησαν από τον πατέρα και τον παππού.

Τα θύματα
Υπολογίζεται ότι εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό, καθώς εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε ιδιοκτήτη, όπως ένα εκκαθαριστικό για κάθε σύζυγο εφόσον διαθέτει ακίνητη περιουσία. Θα εκδοθούν επίσης και αρκετά μηδενικά εκκαθαριστικά για φορολογουμένους που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για να δηλώσουν ότι δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία.
Το συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί με τα νέα εκκαθαριστικά είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι εκτάκτως "ξηλώθηκε" ο συνυπολογισμός της αξίας των εκτός σχεδίου εκτάσεων στον συμπληρωματικό φόρο. Από τους υπολογισμούς που έχει κάνει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει ότι περίπου ένας στους τρεις ιδιοκτήτες –δηλαδή περίπου 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες– θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι έστω και ένα ευρώ ενώ το 35 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο σε σχέση με πέρυσι.
Οι φορολογούμενοι που θα εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή περιουσιολογίου την ερχόμενη εβδομάδα θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έχει φορτωθεί έχει σημαντικές διαφορές όσον αφορά τη μορφή του σε σχέση με το εκκαθαριστικό των προηγούμενων ετών. Εκτός από την αντικειμενική αξία των εκτός σχεδίου εκτάσεων (χωραφιών, βοσκότοπων, ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, εκτός σχεδίου οικοπέδων κ.ά.) που πλέον θα εμφανιστεί προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να διαπιστώσουν την αξία που προκύπτει και να διορθώσουν τυχόν λάθη, τα νέα εκκαθαριστικά να εμφανίζουν τις εξής διαφορές:
-Θα υπάρχει ενσωματωμένο στο εκκαθαριστικό το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του φόρου, καθώς και τα ποσά των πέντε μηνιαίων δόσεων και των ημερομηνιών που αυτές οι δόσεις λήγουν.
-Έχει προστεθεί ειδικό κουτάκι στο οποίο εμφανίζεται η έκπτωση από το φόρο που τυχόν δικαιούται ο φορολογούμενος. Να σημειωθεί ότι έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή δικαιούνται φορολογούμενοι με πολύ χαμηλό εισόδημα (έως 9.000 ευρώ για έκπτωση 50% και πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με ετήσιο εισόδημα έως 12.000) - εμφανίζεται η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκονται οικόπεδα και κτίσματα.

Οι αλλαγές που κοστίζουν
Οι αλλαγές, που οδήγησαν σε αύξηση του φορολογικού βάρους του ΕΝΦΙΑ για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού Μνημονίου. Από τις αλλαγές αυτές δεν επιβαρύνθηκαν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και κυρίως όσοι θεωρούνται από την Εφορία ότι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία (θεωρούνται διότι στην πραγματικότητα οι εμπορικές τιμές έχουν καταρρεύσει σε σχέση με τις αντικειμενικές που ισχύουν για τον ΕΝΦΙΑ), αλλά και οι επιχειρήσεις.
Ειδικότερα οι αλλαγές που ισχύουν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ και θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι είναι:
-Κατάργηση της έκπτωσης 20% από τον κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για τα αποπερατωμένα κτίσματα που είναι κενά και με απενεργοποιημένη στην παροχή ρεύματος (κοινώς με κομμένο το ρεύμα ενώ διαθέτουν μετρητή).
-Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου στις περισσότερες περιπτώσεις ακυρώνει το όποιο όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
-Αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου έως και 15%.
-Αύξηση έως και 15% των συντελεστών υπολογισμού του κύριου φόρου για τα οικόπεδα. Η αύξηση των συντελεστών στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενίζει το όφελος από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών υπό το βάρος απανωτών καταδικαστικών αποφάσεων για παράνομη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στο ύψος τους.
-Αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα από 5‰ σε 5,5‰.
-Επιβολή για πρώτη φορά συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων με συντελεστή 1‰.
Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικές παρεμβάσεις που οδηγούν σε έστω και μικρές μειώσεις του φόρου για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών. Πιο συγκεκριμένα, σε μείωση του ΕΝΦΙΑ οδηγεί:
-Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για κτίσματα ηλικίας άνω των 100 ετών τα οποία είναι διατηρητέα.
-Η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση ψαλιδίζει τον κύριο φόρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές που "κατεβαίνουν" κλιμάκιο υπολογισμού. Για παράδειγμα, ακίνητο που βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης το 2015 ύψους 1.600 ευρώ θα έχει μείωση του κύριου φόρου καθώς η τιμή ζώνης πέφτει κάτω από τα 1.500 ευρώ και αλλάζει κλιμάκιο υπολογισμού. Στο κλιμάκιο τιμής ζώνης από 1.500 έως 2000 ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό και στο αμέσως κατώτερο κλιμάκιο (1.000 έως 1.500) υπολογίζεται με συντελεστή 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Να σημειωθεί ότι ο φόρος πρόκειται να πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο 2017.
Τι έρχεται το 2017
Κακά είναι τα μαντάτα για τους ιδιοκτήτες και για το 2017. Από τη νέα μορφή του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ προκύπτει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις παραμένει ισχυρή και ζωντανή. Στα νέα εκκαθαριστικά έχει ενσωματωθεί νέα κολόνα στην οποία θα εμφανιστεί η αντικειμενική αξία κάθε αγροτεμαχίου. Αν και φέτος η σχετική αξία δεν πρόκειται να προσμετρηθεί για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τον επόμενο χρόνο να μετρήσει κανονικά αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το φορολογικό λογαριασμό. Επίσης, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει και επιβαρυντικές μεταβολές σε κλιμάκια, συντελεστές και αφορολόγητα του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών στο όνομα της δημιουργίας ενός περισσότερο δίκαιου φόρου, είναι να καταργήσει τον κύριο φόρο που υπολογίζεται με συντελεστή ευρώ ανά τετραγωνικό και να τον αντικαταστήσει με έναν φόρο ο οποίος θα υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση την αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου. Ο φόρος αυτός, για να βγει ο λογαριασμός, θα έχει πολύ χαμηλότερο αφορολόγητο όριο από τα 200.000 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Αυτό που δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση είναι ο συνολικός λογαριασμός για τους φορολογουμένους. Θα πρέπει να βεβαιώνονται τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ.
Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.


Όροι Χρήσης  | Πνευματικά Δικαιώματα  | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων | Μικρές Αγγελίες  © wst 2011

  Web Design Wst