Γιαννιτσά Εδεσσα Σκύδρα Αριδαία Λουτράκι Αγιος Αθανάσιος Καιμάκτσαλαν Σημαντικοί προορισμοί Αρχαία - Μουσεία Επικοινωνία


 Εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα!

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα των δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς
Στο τέλος της εβδομάδας πρόκειται να γίνει εκτός απροόπτου η πρώτη εγκατάσταση προσφύγων σε διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «REACT» (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki). Στο πρόγραμμα το οποίο αφορά την προσωρινή διαμονή προσφύγων σε κενά διαμερίσματα συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών και Καλαμαριάς, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΧΑΝΘ, η ΜΚΟ PRAKSIS, η ΑΡΣΙΣ. Στα διαμερίσματα αυτά θα μείνουν κατά βάση οικογένειες προσφύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου ή μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα αφορά την ενοικίαση 100 διαμερισμάτων για τη φιλοξενία 600 προσφύγων, αρχικά ως το τέλος του 2016 αλλά με επέκταση πιθανότατα ως το τέλος του 2017. Η κατανομή αυτών των 100 διαμερισμάτων είναι: 70 στο δήμο Θεσσαλονίκης για 420 πρόσφυγες, 20 στο δήμο Νεάπολης Συκεών για 120 πρόσφυγες και 10 στην Καλαμαριά για 60 πρόσφυγες.
Τα πρώτα δέκα στο δήμο Θεσσαλονίκης
Σε κάθε δήμο έχει συσταθεί επιτροπή η οποία ελέγχει τα διαμερίσματα που προσφέρονται για φιλοξενία και αποφασίζει για την καταλληλότητά τους. Στο δήμο Θεσσαλονίκης στην τριμελή επιτροπή συμμετέχουν ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Σωκράτης Δημητριάδης και μια μηχανικός του δήμου. Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Κουράκης έως τώρα η επιτροπή έχει ελέγξει περί τα 15 διαμερίσματα και έχει κρίνει κατάλληλα τα 10. «Μέσα στην εβδομάδα νομίζω ότι κάποια από αυτά τα διαμερίσματα θα είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν τους πρώτους πρόσφυγες» αναφέρει ο κ. Κουράκης. Επισημαίνει ότι λόγω του καλοκαιριού υπήρξε προς το παρόν περιορισμένο ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Επίσης αρκετά από αυτά που προσφέρθηκαν ήταν εξ’ αρχής εκτός προδιαγραφών γι’ αυτό και δεν τα επισκέφθηκε η επιτροπή. Παράλληλα, πολλοί ιδιοκτήτες ανέμεναν την έλευση των πρωτοετών φοιτητών καθώς ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν μακροχρόνιες μισθώσεις. «Πιστεύω, όμως, ότι από δω και πέρα το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών θα αυξηθεί κατακόρυφα και σύντομα θα καλύψουμε το πλάνο των 70 διαμερισμάτων» εκτιμά ο κ. Κουράκης. Ο πρώην αντιδήμαρχος επισημαίνει, επίσης, ότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα θα υπάρξει τροποποίηση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των διαμερισμάτων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων προς εκμίσθωση. «Μία από τις προϋποθέσεις έως τώρα είναι το διαμέρισμα να είναι τουλάχιστον 60 τ.μ. για να μπορεί να φιλοξενήσει έξι πρόσφυγες. Τώρα σκεφτόμαστε να εντάξουμε και μικρότερα διαμερίσματα, ως και 30 τ.μ. για τη φιλοξενία δύο, τριών ατόμων. Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα, σε κάθε πολυκατοικία μπορεί να εκχωρηθεί μόνον ένα διαμέρισμα για πρόσφυγες, τώρα εξετάζουμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό» εξηγεί ο κ. Κουράκης.
Νεάπολη-Συκιές και Καλαμαριά
Το πρώτο συμβόλαιο ενοικίασης, πάντως, στο πολεοδομικό συγκρότημα έχει ήδη υπογραφεί στο δήμο Νεάπολης Συκεών. Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης «ήμασταν ο πρώτος δήμος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, έχοντας καλύψει το πλάνο των 20 διαμερισμάτων και έχοντας υπογράψει και τα πρώτα συμβόλαια». Όπως αναφέρει, για τα 20 διαμερίσματα τα οποία αναζητούσε ο δήμος υπήρξαν πολλές προσφορές. Ωστόσο, οι υψηλές, κυρίως ενεργειακές προδιαγραφές του προγράμματος έθεσαν εκτός πολλά από τα προσφερόμενα διαμερίσματα. «Εμείς ελέγξαμε περί τα τριάντα και ήδη βρέθηκαν τα είκοσι που αναζητούσαμε», εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης. Τις προσεχείς ημέρες θα υπογραφούν τα συμβόλαια και με τους υπόλοιπους και θα γίνει η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων. «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι, εφόσον συμφωνήσει και η Ύπατη Αρμοστεία, να προχωρήσουμε στην αναζήτηση και άλλων διαμερισμάτων» τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.
Στην Καλαμαριά σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για προσφορά διαμερισμάτων βγήκε στον αέρα πριν από δέκα ημέρες. «Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι ιδιοκτήτες και μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή θα ελέγξει τα προσφερόμενα διαμερίσματα. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και άλλες προσφορές και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα κλείσουμε όλες τις προσφερόμενες θέσεις στην Καλαμαριά» αναφέρει ο κ. Μπακογλίδης.
Οι όροι καταλληλότητας των διαμερισμάτων
Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα προς ενοικίαση διαμερίσματα θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Να βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου ή του πολεοδομικού συγκροτήματος (στην περίπτωση που δεν βρεθούν εντός του δήμου), σε τοποθεσία κατάλληλη, που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες. Πρέπει να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 60 τ.μ. και να διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό, τίτλοι ιδιοκτησίας, σχέδια από μηχανικό κ.ο.κ.).
Να προσφέρουν μέχρι 6 θέσεις φιλοξενίας στις οποίες θα μπορούν να εναλλάσσονται ωφελούμενοι ανάλογα με την πορεία εξέτασης του αιτήματος ασύλου και μετεγκατάστασης και αφού έχουν καταρχήν παραπεμφθεί από την Ύπατη Αρμοστεία. Επίσης να διαθέτουν:
α) Φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένο από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση.
β) Κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια που να φιλοξενούν το μέγιστο 4 άτομα με κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης, συζήτησης, παιχνιδιού και μελέτης για τα παιδιά. Επίσης, η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή και θα βαρύνει στη διαδικασία της επιλογής.
Θα μπορούν να είναι επιπλωμένα, οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.
Το μίσθωμα ορίζεται από Επιτροπή Εκτίμησης σε αναλογία με τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και με την κατάσταση του διαμερίσματος, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως η περιοχή ή ο όροφος ή αν είναι επιπλωμένο, με ανώτατο όριο τα 400 € / μήνα, σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και μετά την αφαίρεση των νόμιμων κατά τους κείμενους νόμους, κρατήσεων και θα προπληρώνεται ανά τρίμηνο.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη ποσού για τυχόν επισκευές, διορθώσεις του διαμερίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης και προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες, στο τέλος του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία
Το μισθωτήριο συμβόλαιο θα έχει συμβαλλόμενο το δήμο με χρονική διάρκεια έως 31/12/2016 με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.
Οι λειτουργικές ανάγκες των διαμερισμάτων (λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρισμού, νερού και κοινοχρήστων) καλύπτονται εξολοκλήρου από τον δήμο, ενώ οι λογαριασμοί θα εκδίδονται στο όνομα του δήμου.
Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και η καλή κατάσταση των διαμερισμάτων θα επιβλέπονται καθημερινά, ενώ θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των προσφύγων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους διαμένοντες στην πολυκατοικία.
Όσοι έχουν ακίνητο με τις παραπάνω προϋποθέσεις καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, καταθέτοντας αίτηση στο Γραφείο 202- 203, Τμήμα Διαχείρισης Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Θεσσαλονίκης, ημέρες: Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 8:00 – 14:00, Διεύθυνση: Βασ. Γεωργίου Α΄ 1 (2ος όροφος), τηλέφωνο: 231331 7254, 7446, fax : 231331 7707.
Αντίγραφο της πλήρους πρόσκλησης ενδιαφέροντος χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από την παραπάνω διεύθυνση, καθώς και από την ιστοσελίδα του δήμου www.thessaloniki.gr.
Για τους άλλους δύο δήμους θα πρέπει να επικοινωνήσουν: με την Καλαμαριά στο τηλεφωνικό κέντρο 2313-314000 και με τον δήμο Νεάπολης – Συκεών στο link.


Όροι Χρήσης  | Πνευματικά Δικαιώματα  | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων | Μικρές Αγγελίες  © wst 2011

  Web Design Wst