Γιαννιτσά Εδεσσα Σκύδρα Αριδαία Λουτράκι Αγιος Αθανάσιος Καιμάκτσαλαν Σημαντικοί προορισμοί Αρχαία - Μουσεία Επικοινωνία














 

  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Σε εγρήγορση για την ελονοσία στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων – Δεν αποκλείεται ο επιδημιολογικός κίνδυνος


Σε εγρήγορση για την ελονοσία στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων – Δεν αποκλείεται ο επιδημιολογικός κίνδυνος

Κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Μακεδονία, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις δειγμάτων που διενήργησε το εργαστήριο Κτηνιατρικής του ΑΠΘ σε 250 κοτόπουλα σε πενήντα χωριά

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η κυκλοφορία του ιού είναι μηδενική, ενώ χαμηλή ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί και για το επόμενο διάστημα, ωστόσο οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή για την πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων άλλων ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, καθώς ο Αύγουστος θεωρείται κρίσιμος μήνας.

Εξάλλου, υπενθυμίζουν ότι τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκαν στις 6 Αυγούστου του 2010, ενώ την περίοδο αυτή οι μικροοργανισμοί, αλλά και οι διαβιβαστές-κουνούπια είναι σε πλήρη ανάπτυξη από τα μέσα του καλοκαιριού. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (ΕΜΚΑ) Σπύρος Μουρελάτος, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα του εργαστηρίου Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Χρυσόστομο Δόβα δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγιος ανησυχίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου και ότι από πλευράς επιδημιολογικού κινδύνου η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία είναι πολύ καλή. «Φαίνεται ότι με τον συγκεκριμένο ιό έχουμε τελειώσει, ωστόσο επειδή ο Αύγουστος είναι δύσκολος μήνας, καθώς οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι αυξημένοι, θα πρέπει να μην αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο» υπογράμμισε μιλώντας στη «Μ» ο κ. Μουρελάτος.

Ανέφερε ακόμη ότι φέτος, τουλάχιστον έως σήμερα, δεν καταγράφηκε ούτε ένα θετικό δείγμα από αυτά που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ και πέρυσι ο ιός είχε ανιχνευτεί μόλις στο 3% των δειγμάτων. Αντίθετα, έξαρση είχε παρατηρηθεί μόνο τη διετία 2010-2011, όταν είχαν μολυνθεί και άνθρωποι, οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Καμία ιδιαίτερη ανησυχία στην ελονοσία

Σε ό,τι αφορά τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την παρουσία των κουνουπιών, κυρίως στις περιοχές πέριξ των ορυζώνων και των υγροτόπων, αλλά και στα 20 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία, ο πρόεδρος του ΕΜΚΑ εξήγησε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης κάποιων ασθενειών, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε αυτό το ενδεχόμενο.

«Η παρακολούθηση των προσφυγικών δομών άρχισε με την έναρξη του καλοκαιριού και τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα είναι πάρα πολύ καλά, αφού η όχληση έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό», σημείωσε. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι ο περιορισμός της όχλησης οφείλεται στην έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Τέτοια αποτελέσματα είχαμε να δούμε πολλά χρόνια, κι αυτό δείχνει την ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος» τόνισε ο κ. Μουρελάτος.

Κληθείς πάντως να απαντήσει αν τα κρούσματα ελονοσίας που διαπιστώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας προκαλούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, δήλωσε ότι τα κρούσματα στην Αχαΐα και στην Ηλεία ήταν ευτυχώς περιορισμένα και δεν εμπνέουν σοβαρή ανησυχία. «Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, αλλά ταυτόχρονα είμαστε σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας και με την ιδιότητα του εκπροσώπου της εταιρείας «Οικοανάπτυξη ΑΕ», που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, πρόσθεσε ότι όλα τα συνεργεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και δράση, παρακολουθούν την ανάπτυξη των κουνουπιών και παρεμβαίνουν άμεσα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων οποιασδήποτε επιδημιολογικής νόσου.

Ο Ζίκα δεν ήρθε στην Ελλάδα

Όσον αφορά τον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού του είδους Aedes aegypti ή Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών Σπύρος Μουρελάτος τόνισε ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, καθώς το συγκεκριμένο είδος δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και για τις νόσους του δάγκειου πυρετού και της τσικουνγκούνια, που μεταδίδονται από το είδος κουνουπιών Aedes, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σε καμία περιοχή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Βραζιλία είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα του ιού Ζίκα, καθώς σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το 2015. Κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί σε άλλες 60 χώρες περίπου. Καθώς ο φόβος μάλιστα εξαπλώνεται ταχύτερα από τον ιό Ζίκα (ο οποίος φέρει το όνομα της κοιλάδας στην Ουγκάντα όπου ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά, το 1947), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άφησε κατά μέρος τις καθησυχαστικές δηλώσεις του και ανακοίνωσε πως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήδη ξεκίνησαν, θα συνεχίσεις τις έκτακτες συσκέψεις της ειδικής επιτροπής κρίσης για τον Ζίκα. Ο ιός πιστεύεται ότι σχετίζεται εκτός των άλλων με την εμφάνιση κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό εγκέφαλο.

Σε εγρήγορση για την ελονοσία στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων – Δεν αποκλείεται ο επιδημιολογικός κίνδυνος


Όροι Χρήσης  | Πνευματικά Δικαιώματα  | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων | Μικρές Αγγελίες  © wst 2011

  Web Design Wst